Ik ben het levende water

De wind speelt met mijn haar, als ik voor de vijfde keer het park in loop. Vandaag mediteren we met de woorden van Jezus, ‘Ik ben het levende water’. Levend water, water wat door stroomt. Stromend water in de natuur. Dan schiet ineens het verhaal van een Joodse Rabijn door mijn hoofd. Israel heeft twee meren, het meer van Tiberias en de dode zee. Beide meren worden door dezelfde rivier gevoed, maar toch is er een groot verschil. Het meer van Tiberias geeft het water door wat ze ontvangt, en hierdoor blijft het water stromen. In de dode zee, stroomt wel hetzelfde water binnen, maar die houdt het water voor haar zelf, met dood water tot gevolg. Zo denkend ben ik voor mijn gevoel al sneller bij de ‘kerk op wielen’. Met een fijne kring mensen starten we om acht uur met het aansteken van het onmisbare Licht. Gezamenlijk lezen we het verhaal bij de Jacobsbron uit Johannes 4. Het levende water houdt niet bij de grens op, maar gaat door, over alle grenzen heen. Een voor een gaan we met de woorden, ‘Ik ben het levende water’, het labyrint lopen. Er komt een rust over mij, met de herhaling van deze woorden. Bij B proeven we van dit frisse water. Met het water in de mond loop ik door, het grote licht gaat bijna uit, en de wind wordt frisser. Als we weer rond de tafel in de bus zitten, mogen we delen, het hoeft niet, maar mag wel. De associatie met het woord ‘ik’ wordt benoemd. Wij zelf zijn dus ook levend water. In de tekst van Johannes wordt ook aangegeven, het water in mij. Water dat overal door heen sijpelt, het gaat door heel het leven heen. Dan schiet het verhaal van de twee meren weer door mijn hoofd. Levend water moet kunnen stromen, als we dan levend water zijn, zullen we het moeten doorgeven. Levend water laten stromen en doorgeven, en tegelijkertijd moeten we gevoed worden, om door te kunnen geven. Wat fijn, deze momenten die je even stil zetten en laten nadenken, wat de uitspraken van Jezus nu voor ons zelf betekenen. Dat fijne gevoel neem ik mee verder op de zoektocht naar het Licht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *