De achtertuin van de Tiny Church

[masterslider id=”1″]

In 2013 werd door een aantal bewoners in het Cascadepark een rozentuin aangelegd met rozen die afkomstig waren uit de kas van een failliete rozenkweker in Almere Buiten. Het enthousiasme om de tuin aan te leggen was groot, maar het aantal mensen dat zorgde voor wieden en snoeien was heel klein. De kasrozen gedijden niet erg op de koude grond en langzamerhand delfden de rozen het onderspit in de strijd tegen het onkruid. Eind vorig jaar werd besloten de laatste rozen te rooien en een nieuwe start te maken voor dit deel van het park. De plek was ons dierbaar als picknickplek en ontmoetingsplek, maar er moest wel een tuinaanleg komen die veel minder onderhoud vergt. In overleg met de gemeente en Stad en Natuur werd besloten om van de rozentuin een fruitpluktuin te maken. Op de burendag vorig jaar september konden de buurtbewoners hun ideeën kwijt. Er kwam een ontwerp met peren, kersen, appels, hazelnoten en een heleboel klein fruit  uit de bus. Volgende week zal de grond worden geploegd of gefreesd en kan begonnen worden met het planten van de bomen. Vooral Klazien heeft heel veel uren besteed aan het onderhoud van de rozentuin. Ze had zich dan ook voorgenomen om niet al te veel energie te stoppen in de herinrichting van de rozentuin als fruitpluktuin.

Maar het loopt wel eens anders, dan gedacht. Want de fruitpluktuin wordt de achtertuin van de “Tiny Church”. En dat hadden we niet voorzien. De Tiny Church begon immers als een Tiny House. Dus gingen we ervan uit dat hij een plekje zou krijgen in de buurt van de “BouwExpo Tiny Housing”. Bij de eerste gesprekken met de gemeente werden een paar locaties vlak bij de bouwexpo. Maar deze plekken vielen om verschillende redenen af. Toen bedact de gebiedsmanager van Poort dat de Tiny Church gebouwd zou kunnen worden op een van de locaties in het park die gereserveerd zijn voor zgn. paviljoenen. Na een gesprek op het ondernemersloket kwam er groen licht: De ambtenaar van het ondernemingsloket was enthousiast en de landschapsarchitect vond dat het ontwerp uitstekend paste binnen de plannen voor het park. En welke plek werd aangewezen? Een mooie plek valk bij de de vroegere rozentuin.

Toen besloten was dat het deze plek zou worden, gaf de projectmanager van de gemeente aan dat we daarmee min of meer moreel verplicht waren om, na de mislukking van de rozentuin, van de fruittuin een succes te maken. De landschapsarchitect maakte een schets van de ligging van de Tiny Church bij de fruittuin. De Tiny Church heeft dus straks een fruitboomgaard als achtertuin. Afgelopen zaterdag hebben we met een klein groepje vrijwilligers hard gewerkt om de laatste overblijfselen van de rozentuin op te ruimen en naar de vuilstort te brengen. Hessel Hakvoort (de man van Bettie Woord) reed drie keer heen en weer met een vracht afval. Want ja, als straks de bouw van de Tiny Church begint, moet onze achtertuin er wel een beetje netjes bij liggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *